Acreditare An 2 (2022 - 2023)

Primul curs de formare, din al doilea an de acreditare a proiectului nostru, s- a desfășurat în perioada 20 – 24 februarie 2023, în SOVERATO, Italia. Cursul ”OUTDOOR LEARNING – TEACHERS AND STAFF TEAM BUILDING – WORKING TOGETHER AND BUILDING COOPERATION PROJECTS” a reprezentat o valoroasă oportunitate de a dobândi noi cunoștințe legate de educația non-formală, educația outdoor, teambuilding, storytelling și nu numai.
În cele 5 zile de curs, reprezentantele școlii noastre au participat la multe activități interesante care au adus plus valoare dezvoltării lor profesionale. Astfel:
Ziua 1: au luat parte la dezbateri legate de activitățile din afara școlii si educația non-formală
Ziua 2: activitățile s-au axat în jurul conceptului de ”teambuilding” și au redescoperit mai multe despre beneficiile muncii în echipă și rolul lor în aceasta cu ajutorul testului Belbin.
Ziua 3: această zi a fost despre storytelling, outdoor și indoor, cât și despre felul în care se abordează copiii cu diferite deficiențe.
Ziua 4: videoconferință și prezentari PPT despre cum pot fi aplicate practic conceptele dobândite la curs, exemple practice ale foștilor participanți din Polonia, Italia si Estonia , implementate în școlile acestora; proiect artistic care înglobeaza conceptele prezentate.
Ziua 5: înmânarea certificatelor și sesiuni de feedback
Pe lânga experiența educativă, cursul din Soverato a însemnat și o experiență culturală care, cu siguranță, a îmbogățit perspectivele colegelor noastre, din toate punctele de vedere.
FELICITĂRI ȘI MULȚUMIRI PARTICIPANȚILOR! Școala noastră este de acum mai ”BOGATĂ”!
În al doilea an de acreditare Erasmus, prima mobilitate de grup a elevilor s-a derulat în Franța, Embrun, la ”Collège Les Ecrins”, cu participarea a 12 elevi ai școlii noastre, elevi din clasele a VII-a și a VIII-a. În prima zi, elevii au făcut cunoștință cu colegii lor de la școala gazdă, au derulat o serie de jocuri de spargere a gheții, au vizitat școala ghidați fiind de elevii francezi și au aflat cum sunt structurate clasele în funcție de nivelul de vârstă.
În a doua zi, elevii noștri au asistat la orele desfășurate de profesorii școlii gazdă la diferite discipline de curs (matematică, limba franceză, limba engleză, istorie, arte). Activitățile au continuat cu prezentarea școlii noastre, prezentare urmată de un joc Kahoot bazat pe informațiile primite la care au elevii francezi participanți s-au descurcat de minune. În ultima parte a zilei s-a desfășurat jocul ”Find out who..”, care a facilitat socializarea. Ziua s-a încheiat cu dansuri tradiționale românești. Toți elevii au participat cu bucurie!
Continuăm călătoria Erasmus cu a 3-a și a 4-a zi de activități în cadrul școlii ”Collège Les Ecrin” din Embrun, Franța. Am pregătit împreună cu Anais și elevii ei materiale de tip poster reprezentând aspecte care țin de specificul nostru național: personalități române, atracții turistice ale țării noastre, mâncăruri tradiționale și obiceiuri și tradiții practicate de români. Cu această ocazie elevii noștri s-au transformat în adevărați profesori pentru colegii lor din Franța, învățându-i pe aceștia cuvinte și expresii românești.
Cu toții am avut parte de o surpriză plăcută, școala punându-ne la dispoziție întreaga sală de sport pentru a continua socializarea prin mișcare și întreceri sportive: partide de badminton, baschet, fotbal și cățărări.
Ultima parte a zilei am petrecut-o alături de studenți ai Facultății de Turism care ne-au condus într-un tur ghidat al zonei istorice din Embrun.
A 4-a zi, ultima zi dedicată activităților școlare, a reprezentat un adevărat tur de forță pentru elevii noștri, întrucât rezultatele muncii din ziua anterioară au fost prezentate și altor clase de elevi care au dorit să ne cunoască, atât pe noi cât și locul de unde venim.
Conform obiceiului, ziua s-a încheiat cu o sesiune plină de energie – un flashmob intercultural.
Această zi ne-a oferit prilejul și onoarea de o cunoaște pe doamna primar a orașului Embrun, Chantal Eymeoud, căreia îi mulțumim pentru prezență și cuvintele frumoase pe care ni le-a adresat.
Ziua cu numărul 5 a debutat cu mult așteptata ceremonie de înmânare a Certificatelor de Participare pentru toți cei implicați. Răsplata pentru efortul depus a venit din partea conducerii College Les Ecrins care ne-a oferit o zi de neuitat – o excursie în frumosul și vechiul oraș Briancon. Istoria, geografia, specificul localității, Muzeul Rezervației Naturale Les Ecrins din Alpii francezi, produsele locale, oferă orașului un aer de poveste care pe noi ne-a încântat peste măsură.
Și dacă tot veni vorba de locuri minunate, vă destăinuim că am fost extrem de norocoși să putem vizita, în drumul nostru, orășelul Dolsko din Slovenia, orașul Verona din Italia cu binecunoscuta Casă a Julietei, personajul feminin din opera marelui W. Shakespeare, iar în apropiere de Embrun ne-am plimbat prin alte două orașe deosebite – Guillestre și Gap la care s-a adăugat şi stațiunea montană Les Orres.
Iată de ce ERASMUS = experiență interșcolară, lingvistică, culturală, gastronomică și nu numai.
Concomitent cu mobilitatea de grup pentru elevi din Embrun, Franța, în cadrul Proiectului Erasmus ”Steps Towards the Future”, s-a derulat și mobilitatea dedicată cadrelor didactice din școala noastră.
Berlin, Germania a fost locația care a găzduit cursul ”Collaboration, Teamwork and Teambuilding: Create Stronger Bonds in Your Classroom”, activitate la care am fost reprezentați de 2 colegi profesori- dna director Simona-Amalia Mesaroșiu și dnul profesor Dumitru Gîrbacea.
Cele 5 zile de curs au adus în prim-plan teme de discuție. Dezbatere și de interes pentru participanți în ceea ce privește : cunoașterea și autocunoașterea, gimnastica creierului, gestionarea gândurilor, tehnici de relaxare, gândirea critică, cooperarea, atributele unei discuții eficiente, bullying, implementarea de proiecte de reciclare, etc.
Felicităm participanții pentru efortul, dedicarea, dorința și implicarea de care au dat dovadă în vederea atingerii a cel puțin unui obiectiv dintre cele pe care ni le-am propus în acest al doilea an de Acreditare Erasmus – SE și anume transformarea școlii într-un loc plăcut, primitor și prietenos pentru fiecare copil în parte și pentru toți în același timp.
În perioada 17-21.04.2023, în Ghent, Belgia, s-a desfășurat a doua mobilitate ERASMUS, din al doilea an de finanțare, în cadrul Acreditării Erasmus – Domeniul Educație Școlară, pentru profesorii din Școala Gimnazială Vulcan, jud.Brașov.
Două cadre didactice ale școlii au participat la cursul de formare ” Supporting Students Positive Behavior in Inclusive Classrooms” alături de alți 12 profesori din Cehia, Spania, Germania, Italia, Lituania.
Cele 5 zile de activitate au oferit participanților o perspectivă nouă asupra modului în care, prin intermediul tehnicilor și instrumentelor de management al clasei, strategiilor de motivare a elevilor, de mindfulness ( relaxare) și PBIS ( Positive Behavioral Interventions and Support) precum și a celor care facilitează relația dintre profesori și părinți, aceștia vor fi capabili să creeze și să gestioneze activitatea din cadrul școlii într-o manieră pozitivă, creativă și proactivă.
În același timp, conținutul cursului a avut în vedere caracteristicile emoționale și comportamentale ale elevilor din ziua de astăzi, nevoile sociale ale acestora și provocările cu care se confruntă nu doar ei ci și dascălii.
Considerăm că, această mobilitate va aduce un plus valoare în viața și activitatea școlară a copiilor și profesorilor din Școala Gimnazială Vulcan și va avea ca efect creșterea succesului academic, aspect care se va răsfrânge pozitiv asupra calității vieții în general.

Perioada 24-28.04.2023 a fost dedicată ultimei mobilități de grup pentru elevii Școlii Gimnaziale Vulcan, jud.Brașov. În cadrul Proiectului Erasmus ” STEPS TOWARDS the FUTURE ”, aflat în al doilea an de finanțare în cadrul Acreditării Erasmus, 12 elevi din clasele a V-a și a VI-a au participat la activități alături de colegii lor din două școli din Croația – Insula Hvar. Mulțumim ERASMUS pentru că EXIȘTI!

In perioada 24-28 aprilie 2023 a avut loc mobilitatea ERASMUS din Svidnik, Slovacia, unde doamnele profesor Vasiloiu Elena si Moldovan Anca au participat la activitati de tip job shadowing alaturi de colegi din Norvegia, Portugalia, Turcia si Slovacia. In cadrul programului s-au desfasurat activitati de ecologizare, activitati culturale, artistice si creative. Consideram ca experienta acestei mobilitati a fost una productiva pe care o putem aplica, cu siguranta, si in scoala noastra, cu accent pe componenta “GREEN”, pe sustenabilitate si pe grija fata de mediul inconjurator!💚

Merhaba!
În perioada 22 – 26 mai, Școala Gimnazială Vulcan, județul Brașov, a găzduit doi profesori din Turcia, Özcan Çiçek și Burhan Özdemir, în cadrul mobilitații de job-shadowing a proiectului Erasmus 2022-TR01-K121-SCH-000066744.
Întâlnirea a fost una cu sens, învățare si conectare!
Au avut loc schimburi de bune practici, observare a sistemului de învățământ românesc și analiză a celui din Turcia, s-au discutat aspecte ale programului Erasmus, au avut loc diseminări ale mobilităților și s-au organizat ateliere de lucru interculturale, având astfel parte, cu toții, de o experiență de neuitat!
Mulțumim tuturor celor care au ales să participe la un eveniment unic în istoria Școlii Gimnaziale Vulcan-prima activitate de job shadowing într-un proiect Erasmus!
Profesori, directori, secretare, contabila, îngrijitoare au contribuit cu tot ceea ce au avut mai bun și frumos la succesul unei săptămâni care ne face sa fim mândri!
Alături de colegi profesori din Insulele Reunion, România și Polonia, doamnele profesor Iftimie Crinela și Pușcariu Diana au avut prilejul să participe la cursul “Teaching creativity, innovation and entrepreneurship”, susținut de ProActive-Teacher’s Education Centre în Cracovia, Polonia, în perioada 10-14 iulie.
Mobilitatea a reprezentat penultima activitate desfășurată pe parcursul anului II al acreditării Erasmus și a însemnat o adevărată oportunitate de învățare și schimb de bune practici.🤩📖

OPORTUNITATEA numită ERASMUS+